Ważne! Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas przeglądania serwisu i korzystania z usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.
Wysłany: 2010-07-21, 18:52 [Tutorial]Obraz na ścianie
Jak zrobić takie cuś? Proste
Potrzebujemy:
-Photoshop
-Zdjęcie ściany
-Obrazek jaki chcemy namalować na ścianie
-Chęci
INSTRUKCJA
My wykorzystamy takie zdjęcia:
Otwieramy w Photoshop nasze zdjęcie ze ścianą i znaczek.(FILE-> OPEN/PLIK->Otwórz)
Tworzymy dwie kopie naszej ściany W okienku warstw klikamy lewy przycisk myszy i trzymając warstwę kierujemy się na taką ikonkę. Nazywamy ją 1 i 2
Po wklejeniu obrazka na naszą ścianę, będzie on za duży. Należy go zmniejszyć używając Free Transform/ Wolne przekształcanie (Ctrl+T). Wokół obrazka pojawią się kratki dzięki którym będziemy mogli zmniejszyć nasz obrazek. Klikamy na kwadracik w lewym górnym rogu i trzymając klawisz SHIFT zmniejszamy nasz obrazek.
Następnie potwierdzmy
Kiedy już będziemy mieli odpowiedni obrazek, to wvbieramy teraz warstwę oznaczoną nr 2.
Klikamy na Obraz->Dopasowania->Zmniejsz nasycenie/Images->Adjustments->Desaturate
Pozbawi to nam kolorów naszej ściany
Następnie klikamy Filtr->Rozmycie->Rozmycie Gaussowskie/Filter->Blur-> Gaussian Blur i ustawiamy taką wartość
Następnie na liście warstw klikamy PPM na warstwę nr 2 i wybieramy Duplikuj warstwę/Duplicate Layer.
W okienku które nam wyskoczy wpisujemy coś takiego:
Otworzy nam się nasza warstwa w nowej zakładce.
Musimy to teraz zapisać w formacie .PSD
Klikamy Plik->Zapisz jako/File->Save As. i zapisujemy gdziekolwiek.
Wracamy do naszego obrazka
Możemy teraz usunąć warstwę nr 2. Klikamy PPM na warstwę i znajdujemy Usuń warstwę/Delate Layer
Zaznaczamy warstwę z obrazkiem
Klikamy Filtr-> Zniekształć-> Przemieszczanie/Filter->Disort->Displace i ustawiamy takie wartości:
Wyskoczy nam takie okienko
W okienku musimy znaleźć to co zapisaliśmy wcześniej i dajemy OK.
Efekt będzie taki:
Teraz musimy przełożyć nasze warstwy. Idziemy do listy warstw. I trzymając warswę nr 1 przenosimy ją na pierwsze miejsce kolejki.
Teraz zmieniamy tryb mieszania warstw na Ostre światło/Hard Light (przy zaznaczonej warswtie nr 1. Robimy to tutaj:
Pewnie zauważyliście, że rozjaśniły nam się cegły. Aby tak nie było przy zaznaczonej warstwie nr 1 i trzymając przycisk CTRL naciskamy na sam obrazek.. o tutaj:
Zobaczymy, że zaznaczył nam się sam obrazek.
Musimy teraz dodać maskę warstwy. Przy zaznaczonej warstwie nr 1 klikamy na tą ikonkę:
Ten Cyklop na scianie!
Hahahahaha, umre ze smiechu! Swietne Dano !
Dano, dopiero sie dowiedzialam od prof. Cyklopa dlaczego nam nie wychodzi tak idealnie.
Bo trzeba naklejac obrazki wektorowe, a nie fotki .
Wazne, ze juz umiemy
_________________ Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku. autor nieznany
Ostatnio zmieniony przez tekila918 2010-08-01, 00:43, w całości zmieniany 1 raz
Ileż to ja godzin spędziłam na nauce tego nieszczęsnego 'Obrazu na ścianie'.
Za każdym razem zapisuję różne bzdety! Np.
lub
Nie mam zielonego pojęcia gdzie robię błąd. Znam zbyt mało terminów komputerowych
aby 'rozgryźć' tą lekcję (ileż to ja się nagłówkowałam gdzie i co to jest PPM )
Jak to było?..."czego Jaś sie nie nauczył....."
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum