Ważne! Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas przeglądania serwisu i korzystania z usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.
MY-Kształciuchy Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
Z czosnkiem na ty
Autor Wiadomość
tekila918 


Piwa: 77/47
Wysłany: 2009-12-11, 21:38   Z czosnkiem na ty

Na poczatek troche informacji.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czosnek

Cytat:
Pogromca bakcyli

Spożywany doustnie niszczy drobnoustroje przewodu pokarmowego, a jeszcze silniej układu oddechowego. Czosnek posiada zdolność obniżania ciśnienia tętniczego krwi, działa przeciwmiażdżycowo. Na żołądek i wątrobę działa pobudzająco, zwiększa ilość wydzielanego soku żołądkowego i żółci, co poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom i reguluje przemianę materii. Znosi kolki, bóle głowy i brzucha oraz oczyszcza krew.




I cos do zapitki

_________________
Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku.
autor nieznany
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
starymysz 
życie KOTEM się toczy


Piwa: 39/39
Wysłany: 2009-12-11, 21:43   

Ja z pyskiem po ząbek przyszedłem, tylko soli troszkę trza :D
_________________
Żyliśmy we względ­nie nor­mal­nym kraju względ­nie nor­mal­nego kli­matu przy względ­nie nor­mal­nym rzą­dzie. My, względ­nie nor­malni, chrońmy, co mamy. Nor­malni ina­czej mają to nam za złe,ale i oni mogą zro­zu­mieć, o co chodzi. Stefan Bratkowski
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
iga. 


Piwa: 158/179
Wysłany: 2009-12-11, 21:46   

Ja przyszłam też z czosnkiem, nie do jedzenia ale do patrzenia. Ładny, prawda :D

_________________
Życie jest wspaniałe, ale krótkie jak przeciąg.
(Jan Peszek)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
starymysz 
życie KOTEM się toczy


Piwa: 39/39
Wysłany: 2009-12-11, 21:48   

Ładny :)
_________________
Żyliśmy we względ­nie nor­mal­nym kraju względ­nie nor­mal­nego kli­matu przy względ­nie nor­mal­nym rzą­dzie. My, względ­nie nor­malni, chrońmy, co mamy. Nor­malni ina­czej mają to nam za złe,ale i oni mogą zro­zu­mieć, o co chodzi. Stefan Bratkowski
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
tekila918 


Piwa: 77/47
Wysłany: 2009-12-11, 21:49   

No to ten fioletowy moze isc do flakonu i na stol. :D
_________________
Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku.
autor nieznany
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
kizia 


Piwa: 173/110
Wysłany: 2009-12-11, 21:50   

Ja przyniesłam jeszcze gorzałki, bo te 3 butelki to tylko nas rozochocą :-P

_________________
"Im więcej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta"
M.Czubaszek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Anulka 


Piwa: 140/147
Wysłany: 2009-12-11, 21:50   

Qrcze! Szukałam napitku " dwa w jednym" i mię wypie...wywaliło :evil:
No to po jednym :mrgreen: , dla zdrowotności!
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
kaja 


Piwa: 159/211
Wysłany: 2009-12-11, 21:52   

Wpadłam na ten sam pomysł, ale error skasował mi tekst :/
Teki, a te butelczyny to tyż pogromcy :shock: Takie jakieś zamknięte....w sobie :diabel2:

_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
iga. 


Piwa: 158/179
Wysłany: 2009-12-11, 21:55   

Lubię taki może być ??
_________________
Życie jest wspaniałe, ale krótkie jak przeciąg.
(Jan Peszek)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Anulka 


Piwa: 140/147
Wysłany: 2009-12-11, 21:57   

kaja pisze:
te butelczyny to tyż pogromcy :shock:
Przecież pisze
Cytat:
Znosi kolki, bóle głowy i brzucha oraz oczyszcza krew.
:-P

[ Dodano: 2009-12-11, 21:59 ]
iga. pisze:
Lubię taki
Ja żadnego :oops: i tu się Wam cichutko przyznam, że jak już muszę to wyciskam na łyżeczkę i szybko przełykam popijając butelką wody
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
tekila918 


Piwa: 77/47
Wysłany: 2009-12-11, 22:00   

No to bierzemy



i smarujemy maselkiem czosnkowym.

Cytat:
Maslo czosnkowe
Składniki:Masło czosnkowe-ziołowe
1/2 kostki masła śmietankowego
czosnek (kilka ząbków)
łyżka ziół prowansalskich
świeże zioła
natka pietruszki
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Masło lekko rozpuścić np. wstawić na kilka sekund do mikrofalówki( tak aby łatwo było rozmieszać składniki). Wcisnąć kilka ząbków czosnku i wymieszać. Dodac szczyptę ziół prowansalskich, odrobinę soli i pieprzu. Odstwić i czekac aż masa spowrotem zacznie gęstnieć. Co pewien czas trzeba mieszać bo inaczej przyprawy opadną na dół. Pod koniec dodajemy troszeczkę świeżych ziół i natki pietruszki. Idealne do pieczonych ziemniaków, tostów czy pieczywka z grilla. Jeżeli nie mamy świeżych ziół należy dodać więcej ziół prowansalskich bądż też jakieś innej mieszanki.
_________________
Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku.
autor nieznany
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
kaja 


Piwa: 159/211
Wysłany: 2009-12-11, 22:04   

...i przegryzamy marynowanym czosnkiem :D




Składniki
30 dag czosnku,
po 3/4 szklanki octu winnego i wody,
2 łyżeczki cukru
,
kilka ziaren ziela angielskiego,
po szczypcie ziaren kolendry i gorczycy,
2 łyżki oleju
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Anulka 


Piwa: 140/147
Wysłany: 2009-12-11, 22:11   

tekila918 pisze:
No to bierzemy...
Mantkojedyno..., a nawet ...sto..., chleb ze "śmiećmi", masło nie dość, że z czosnkiem ( co jeszcze jestem w stanie zrozumieć z racji tematu) to jeszcze z "zielonym śmierdzielem"?????
To ja już wolę

I nawet tym marynowanym zagryzać
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
tekila918 


Piwa: 77/47
Wysłany: 2009-12-11, 22:16   

Mantko! Anulka! Jak Tobie dogodzic?
_________________
Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku.
autor nieznany
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Stereotyp
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-11, 22:18   

To ja mogę dorzucić garlic knots :D



I flaszynke Białej Damy :D

 
 
starymysz 
życie KOTEM się toczy


Piwa: 39/39
Wysłany: 2009-12-11, 22:19   

właśnie wypiłem nalewkę na czosnku, jeszcze żyję, kot uciekł do drugiego pokoju :D
_________________
Żyliśmy we względ­nie nor­mal­nym kraju względ­nie nor­mal­nego kli­matu przy względ­nie nor­mal­nym rzą­dzie. My, względ­nie nor­malni, chrońmy, co mamy. Nor­malni ina­czej mają to nam za złe,ale i oni mogą zro­zu­mieć, o co chodzi. Stefan Bratkowski
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
tekila918 


Piwa: 77/47
Wysłany: 2009-12-11, 22:21   

A co to za kluski? Masz przepis?
_________________
Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku.
autor nieznany
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Anulka 


Piwa: 140/147
Wysłany: 2009-12-11, 22:23   

tekila918 pisze:
Jak Tobie dogodzic?
Jak to jak??? Tak!
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
starymysz 
życie KOTEM się toczy


Piwa: 39/39
Wysłany: 2009-12-11, 22:25   

Anulko a do tego główkę czosnku :D
_________________
Żyliśmy we względ­nie nor­mal­nym kraju względ­nie nor­mal­nego kli­matu przy względ­nie nor­mal­nym rzą­dzie. My, względ­nie nor­malni, chrońmy, co mamy. Nor­malni ina­czej mają to nam za złe,ale i oni mogą zro­zu­mieć, o co chodzi. Stefan Bratkowski
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Anulka 


Piwa: 140/147
Wysłany: 2009-12-11, 22:29   

starymysz pisze:
Anulko a do tego główkę czosnku :D

Ale wyciśniętą :mrgreen: i wtedy oczywiście więcej
( jedną małą puszeczką nie poradzę :-P )
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
kaja 


Piwa: 159/211
Wysłany: 2009-12-11, 22:34   

Anulka pisze:
tekila918 pisze:
Jak Tobie dogodzic?
Jak to jak??? Tak!
Obrazek


Zaś Ci powie, że to tajemnica :/ Cały Sterciu...sam zji a nam powąchać nie da :P

:rotfl: nie doczytałam, to Teki się pytała o te 'kluski' :D
_________________

Ostatnio zmieniony przez kaja 2009-12-11, 22:36, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Stereotyp
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-11, 22:35   

tekila918 pisze:
A co to za kluski? Masz przepis?


Emeril Lagasse pisze:

Ingredients
Basic Pizza Dough, recipe follows
1/2 cup unsalted butter
3 tablespoons minced garlic
1 tablespoon olive oil
1 teaspoon coarse sea salt
1/4 cup grated Pecorino Romano cheese
2 tablespoons chopped fresh parsley
Directions
Prepare Basic Pizza Dough as recipe instructs below and set aside to rise.

Combine butter and garlic in a small saucepan over low heat. Cook until the garlic is fragrant and tender, 3 to 4 minutes. Cover, remove from the heat and set aside. Keep warm.

Preheat oven to 375 degrees F and lightly grease 2 large baking sheets. Set aside.

Remove risen dough from the bowl and place on a lightly floured surface. Using a lightly floured rolling pin, roll dough out into a large rectangle, about 16 by 12 inches. Brush the dough lightly with the olive oil. Cut the dough in half lengthwise and then cut crosswise into strips about 1 1/4 inches wide. Tie each strip loosely into a knot, stretching gently if necessary, and place on prepared baking sheets about 2-inches apart. Sprinkle the tops of the knots with salt. Cover with plastic wrap or a clean kitchen towel and let rise in a warm, draft-free place for about 30 minutes.

Bake until golden brown and risen, about 20 minutes. Transfer to a large mixing bowl and toss gently with the warm garlic butter, Pecorino Romano cheese, and parsley. Add salt to taste if necessary. Serve immediately.

Basic Pizza Dough:

1 cup warm water (105 to 115 degrees F)

1 (1/4-ounce) envelope active dry yeast

1 teaspoon honey

2 tablespoons extra-virgin olive oil

3 cups unbleached all-purpose flour

1 teaspoon salt

Yellow cornmeal, for sprinkling the baking sheet

In a large bowl, combine the water, yeast, honey, and 1 tablespoon oil, stirring to combine. Let sit until the mixture is foamy, about 5 minutes.

Add 1 1/2 cups of the flour and the salt, mixing by hand until it is all incorporated and the mixture is smooth. Continue adding the flour, 1/4 cup at a time, working the dough after each addition, until the dough is smooth but still slightly sticky. You may not need all of the flour. Turn the dough out onto a lightly floured surface and knead until smooth but still slightly tacky, 3 to 5 minutes.

Oil a large mixing bowl with remaining olive oil. Place the dough in the bowl, turning to coat with the oil. Cover with plastic wrap and set in a warm place, free from drafts until doubled in size, about 1 1/2 hours.

Yield: dough for 1 (15-inch) pizza


Tutaj jest film pokazujacy jak sie to je :D
 
 
tekila918 


Piwa: 77/47
Wysłany: 2009-12-11, 22:36   

kaja pisze:

Zaś Ci powie, że to tajemnica :/ Cały Sterciu...sam zji a nam powąchać nie da :P


No wlasnie, nadal nie wiem, co to tam na patelni , wyglada to niezle ;)
_________________
Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku.
autor nieznany
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
kizia 


Piwa: 173/110
Wysłany: 2009-12-11, 22:37   

Sterciooooooooo, chyba Cię poniosło troszku :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
_________________
"Im więcej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta"
M.Czubaszek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
kaja 


Piwa: 159/211
Wysłany: 2009-12-11, 22:39   

A nie mówiłam? Taki ten obżartuch :/
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
haniafly 


Piwa: 34/29
Wysłany: 2009-12-11, 22:40   

No to już jakiś postęp :D dał Sterciu przepis... :D
_________________
żyj i daj żyć innym
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
tekila918 


Piwa: 77/47
Wysłany: 2009-12-11, 22:43   

Ano dal. :D Najgorsze, ze to ciasto z drozdzami, takie na pizze.
Tylko , ze na tym filmiku to to ta mamalyga nie byla podobna do rogalikow na pierwszej fotce :P
_________________
Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku.
autor nieznany
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Anulka 


Piwa: 140/147
Wysłany: 2009-12-11, 22:47   

haniafly pisze:
No to już jakiś postęp :D dał Sterciu przepis... :D
Wisz co??? Jak taki dał to niech se go weźnie :evil: , nie dość, że drożdżaty to jeszcze nie po naszymu :-P
"półprodukt" jakisik taki...., chociaż to z patelni bym zjadła :zdrowko:
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
tekila918 


Piwa: 77/47
Wysłany: 2009-12-11, 22:50   

Moge przetlumaczyc. :D Ale tam sa uncje, musze poszukac przelicznika uncji na gramy.
_________________
Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku.
autor nieznany
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Stereotyp
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-11, 22:53   

Ciasto drozdzowe na pizze. Najwazniejszym skladnikiem receptury jest cierpliwosc bo ciasto trzerba odstawic na poltorej godziny, potem znow na pol godziny :D

Czosnkowe węzełki na filmie nie są tymi samymi co w misce, nie patelni, na zdjeciu. Film ma tylko pokazać jak radosne jest konsumowanie tego dania.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandred created by spleen & Programosy modified v0.4 by warna